ADVENT U ZAGREBU

foto: J.Duval

Uz brojne čarobne advente koji nas privlače ponekad zaboravimo da i bez prelaska granice možemo doživjeti bajkovitu božićnu idilu! Naš glavni grad proglašen je najboljim božićnim sajmom u Europi tri godine za redom. Upravo zbog toga, prema pravilima organizacije European Best Destinations ove godine Zagreb se nije smio kandidirati. Nosio tu titulu ili ne, i dalje nastavlja oduševljavati!

foto: Hrvoje Pili

Tunel Grič je nezaobilazna stavka ukoliko se zaputite u Zagreb. Uz pomoć rasvjete i zanimljive scenografije kreiran je pravi božićni ugođaj. S obzirom da je cijeli advent u znaku „Orašara“ tako ćete i tijekom šetnje u tunelu pronaći divovske Orašare i „nebo“ ukrašeno blagdanskim igračkama i slasticama. Toplo preporučam da ga posjetite!

foto: Gordan Trtanj

Na Trgu kralja Tomislava postavljen je Ledeni park gdje se možete okušati u klizanju uz odličnu glazbu. Uz park nalaze se brojni sadržaji te velika gastronomska ponuda koja će udovoljiti i najizbirljivijem nepcu! Kućice nude klasična adventska jela, no na moje iznenađenje u Zagrebu je ove godine bio i velik izbor vegetarijanskih specijaliteta i zdrave hrane. Ukoliko niste ljubitelj kobasice i sarme, preporučam da isprobate pommes frites od batata i popečke od brokule i sira – za prste polizati!

foto: Davor Rostuhar

Nikako nemojte propustiti Fuliranje – adventsko događanje poznato po odličnoj glazbi, neobičnim napitcima i dobrom raspoloženju. Stoga, ako ste željni pozitivne vibre, svakako se zaputite u Strossmayerov park. Na Zrinjevcu se održavaju brojni koncerti, a uz ugostiteljske kućice pronaći ćete i pregršt rukotvorina, ukrasa i suvenira. Ponuda je zaista raznolika stoga ćete zasigurno naći nešto posebno za razveseliti svoje najmilije.

foto: S. Kaštelan

Advent nudi još pregršt atrakcija i sadržaja koji će vas oduševiti bez obzira putujete li sami, obiteljski, u društvu ili u paru.  Za kraj bih svima onima koji se odluče putovati uputila jedan mali ali vrijedan savjet – svuda krenite ranije! Iako je Zagreb uvijek pun života, u blagdansko doba gužve su doista velike, stoga će vam uobičajena 10-minutna šetnja potrajati i do 30 minuta zbog probijanja kroz masu. Kada putujemo u grupi i imamo zakazano vrijeme povratka, dobro je ovako nešto znati. ?

autor: Matea Gracek