BUDIMPEŠTA I ZOO

O znamenitostima Budimpešte, Kraljice Dunava, mogle bi se napisati knjige. Moja preporuka za sve, posebno obitelji s djecom je Zoološki i botanički vrt. Najstariji zoološki vrt u Mađarskoj te jedan od najstarijih u svijetu. Poseban je po tome što se nalazi u centru grada. Sadrži preko tisuću različitih životinjskih vrsta, a godišnje ga posjeti preko milijun ljudi.

Zoološki vrt podijeljen je prema kontinentima s kojih životinje potječu. Na samom ulazu posjetiteljima se dijele mape s vizualnim prikazom sadržaja kako bi se s lakoćom snašli u ovom velikom životinjskom carstvu. Uz klasična odjeljenja poput Američke tropikane, Stare žirafine kuće i Savane ovaj zoološki vrt prepun je netipičnog, zanimljivog sadržaja. Tako ćete u njemu pronaći i Nacionalnu kolekciju bonsai-ja, Sovin dvorac i Paviljon otrovnih stvorenja. Ono što me ostavilo pod posebnim dojmom je Great Rock čarobna planina – na kojoj sam provela vrijeme planinareći, gledajući na vrt iz ptičje perspektive i uživajući u laganom povjetarcu koji je posvuda raznosio zlatno lišće. Ovo morate doživjeti!

Ako postoji nešto što me oduševilo više od Čarobne planine, svih predivnih egzotičnih životinja, pa čak i od Velikog jezera uz koje sam punila baterije osluškujući zvukove prirode, onda je to Vrt leptira. Na ulasku sam se provlačila kroz teške crne zavjese, željno iščekujući da vidim kakav misterij se skriva iza njih. Kada razgrnete i posljednju zavjesu na tren vam se učini kao da ste zakoračili u bajku. Drveće mandarina, mirisno cvijeće, narezane kriškice naranči skrivene među krošnjama kroz koje vas obasjava sunčeva svjetlost. Posvuda oko vas veliki šareni leptiri koji će vas začarati nevjerojatnim bojama! Trebate hodati pažljivo i polagano jer ova divna krhka bića neustrašivo lete svuda oko vas, pozdrave vas svojim ljupkim letom, a zatim se smjeste na jednu od naranči i uživaju u njezinim sokovima. Ljepota od koje sam se teška srca odvojila.

Posebno zanimljivo za djecu je mogućnost ulaska u nastambe među životinje. Postoje brojna događanja tijekom dana, a u vrtu se nalazi i Petting Zoo, gdje djeca mogu maziti malene životinje. Zoološki vrt prepun je kafića, restorana te fast food lokala u kojima možete pojesti krumpiriće, palačinke ili se zasladiti čokoladnim delicijama. Vrt posjeduje i park za piknik te prekrasne vodene površine uz koje možete predahnuti. Cijena ulaznice za odrasle je 3300 HUF (cca 70kn), za djecu 2200 HUF (cca 50kn) no postoje i obiteljske ulaznice uz koje možete ostvariti popust. U svakom slučaju, uz brojne atrakcije i egzotične životinje koje možda nikad ranije niste vidjeli, karta vrijedi svake kune, tj.forinte. U našem jednodnevnom izletu uspjeli smo posjetiti glavne znamenitosti grada te poslijepodne provesti okruženi tigrovima, slonovima, žirafama i zebrama. Putovanje koje će malo koga ostaviti ravnodušnim, a naročito najmlađe putnike.

autor: Matea Gracek